Eymard-Baptistehoeve
Geert Verpoorten
Hoog Kattenbos 17
3920 Lommel

Tel/Fax: +32 (0) 11 555 523
GSM: +32 (0) 472 701 367

Vanaf februari 2014 hebben wij buiten het Belgische witblauw ras ook 5 dieren van het jonge Franse Blonde d'Aquitaine ras.
Dit is weer een stap dichter naar biologische landbouw, aangezien deze koeien op natuurlijke wijze kalven.
Wij luisteren naar de volgende (stamboek)namen!
Onze stier : Igor 
Hetty, Helena, Hanne en Hermien zijn de vaarzen.

Eigenschappen

Het ras combineert een aantal eigenschappen die het voor de vleesveehouder, de slager en de consument tot een ideaal rundveeras maken:

• grote, lange dieren met zeer ruime bekkens, dit geeft vlotte geboortes.
• enorme groeisnelheid kalveren: 1500 tot 1600 gram per dag.
• de dieren leveren een superieure vleeskwaliteit; fijne vleesdraad, erg malse biefstuk, fijn skelet dat zorgt voor hoog rendement, veel bespiering over het gehele lichaam, weinig vetaanzet en cholesterolarm.Gemakkelijke geboorten en sterke dieren
De kalveren worden met hun gerekte lichaam probleemloos geboren. Het percentage natuurlijke geboortes bij de Blonde d’Aquitaines bedraagt maar liefst 95%. Na enkele weken begint de werkelijke spieraanzet. De Blonde d’Aquitaine zoogt haar kalf onder natuurlijke omstandigheden een half jaar; dit levert sterke en gezonde kalveren op. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. Door de goede gezondheid van het ras, kunnen deze koeien een hoge leeftijd bereiken.

Groei en karakter
Het afmesten op stro zorgt voor optimale groei. Stieren kunnen een zeer hoge groeisnelheid realiseren. Op tweejarige leeftijd is een geslacht gewicht van 550 kg normaal. Het gemiddeld slachtrendement bij stieren is 63-66%. Fijne beenderen en weinig vet zorgen voor een hoog percentage kwaliteitsvlees. De grote, statige dieren hebben een rustig karakter mits er met rust en respect mee wordt omgesprongen. Indien dit niet gebeurt kunnen het heel wilde dieren zijn. De Blonde d’Aquitaine staat bekend om z’n hoge groeisnelheid. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras geschikt voor begrazing van natuurterreinen. Vanwege de goede eigenschappen kiest men ook in de biologische vleesveehouderij vaker voor het Blonde d’Aquitaine ras.