Eymard-Baptistehoeve
Geert Verpoorten
Hoog Kattenbos 17
3920 Lommel

Tel/Fax: +32 (0) 11 555 523
GSM: +32 (0) 472 701 367

hallo,  aan de bezoekers van de Lommelse hoevewinkel.

/upload/vleespakketten2017.pdf


Ik ben Leonardo, het eerste kalfje dat op natuurlijke wijze is geboren op ons bedrijf.

In januari, zijn er 5 kalfjes geboren op het bedrijf.
Ze hebben volgende namen meegekregen:
Leonardo, Lola, Lionel, Loulou en Lars.

Ook voor ons was het een hele ervaring want voor de eerste keer werden er op ons bedrijf kalfjes op natuurlijke wijze geboren.
Met ons Belgische Wit-blauw ras gebeurden de kalvingen altijd met behulp van een keizersnede, maar na de aankoop van 4 vaarzen en 1 stier van het Blonde d'Aquitaine ras, begin 2014, was er verandering op komst.
Het was toch een beetje bang afwachten hoe het zou verlopen en vooral de vraag "Wanneer hebben ze hulp nodig?" bleef beangstigend. 
Bij zowel Leonardo als Loulou hebben we een beetje hulp geboden. Stierenkalfjes zijn namelijk een stuk zwaarder en groter dan de vaarsjes.
Lola was dan weer een verrassing. Om half 12 s'nachts nog gaan kijken, nik te zien. Om half 2 s'nachts  lag ze al naast haar moeder zonder dat we de kalving hadden gezien.

Hiermee mogen we toch wel zeggen dat de aankoop van ons nieuwe ras een geslaagde beslissing was! 
Het wonder om een kalfje op natuurlijke wijze geboren zien te worden, daar blijven we graag uren voor wakker!!!

Helena met Leonardo

Lola


Hetty en loulou
Igor onze stier,
op 1 mei wordt hij 2 jaar en weegt momenteel al bijna 1000 kg.


Vanaf februari 2014 hebben wij buiten het Belgische witblauw ras ook 5 dieren van het jonge Franse Blonde d'Aquitaine ras.
Dit is weer een stap dichter naar biologische landbouw, aangezien deze koeien op natuurlijke wijze kalven.
Wij luisteren naar de volgende (stamboek)namen!
Onze stier : Igor 
Hetty, Helena, Hanne en Hermien zijn de vaarzen.

Eigenschappen

Het ras combineert een aantal eigenschappen die het voor de vleesveehouder, de slager en de consument tot een ideaal rundveeras maken:

• grote, lange dieren met zeer ruime bekkens, dit geeft vlotte geboortes.
• enorme groeisnelheid kalveren: 1500 tot 1600 gram per dag.
• de dieren leveren een superieure vleeskwaliteit; fijne vleesdraad, erg malse biefstuk, fijn skelet dat zorgt voor hoog rendement, veel bespiering over het gehele lichaam, weinig vetaanzet en cholesterolarm.Gemakkelijke geboorten en sterke dieren
De kalveren worden met hun gerekte lichaam probleemloos geboren. Het percentage natuurlijke geboortes bij de Blonde d’Aquitaines bedraagt maar liefst 95%. Na enkele weken begint de werkelijke spieraanzet. De Blonde d’Aquitaine zoogt haar kalf onder natuurlijke omstandigheden een half jaar; dit levert sterke en gezonde kalveren op. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten en goed vruchtbaar. Door de goede gezondheid van het ras, kunnen deze koeien een hoge leeftijd bereiken.

Groei en karakter
Het afmesten op stro zorgt voor optimale groei. Stieren kunnen een zeer hoge groeisnelheid realiseren. Op tweejarige leeftijd is een geslacht gewicht van 550 kg normaal. Het gemiddeld slachtrendement bij stieren is 63-66%. Fijne beenderen en weinig vet zorgen voor een hoog percentage kwaliteitsvlees. De grote, statige dieren hebben een rustig karakter mits er met rust en respect mee wordt omgesprongen. Indien dit niet gebeurt kunnen het heel wilde dieren zijn. De Blonde d’Aquitaine staat bekend om z’n hoge groeisnelheid. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras geschikt voor begrazing van natuurterreinen. Vanwege de goede eigenschappen kiest men ook in de biologische vleesveehouderij vaker voor het Blonde d’Aquitaine ras.